Pentru sustinerea unor constructii cu greutate ridicata si pentru a preveni aparitia efectului de tasare se pot folosi piloti forati confectionati din beton obisnuit, beton precomprimat sau chiar beton armat. Piloti forati pot fi realizati in diverse variante si modele constructive, in functie de destinatia si tipul lucrarii in care vor fi utilizati.
Datorita capacitatii lor de a sustine sarcini grele si a posibilitatii intaririi acestora cu diverse elemente, piloti forati isi gasesc utilizarea in diverse domenii de aplicare, cel mai frecvent intalnite fiind urmatoarele:
Piloti forati pentru fundatii: Metoda folosirii de piloti forati pentru sustinerea fundatiilor este tot mai des utilizata in realizarea constructiilor industriale de mari dimensiuni atat datorita rezistentei ridicate a acestora cat si posibilitatii inserarii lor in orice tip de sol.
Piloti forati pentru consolidarea gropilor de excavare: In zonele urbane este necesara pastrarea santierelor de lucru pe o suprafata cat mai redusa. Utilizand piloti forati se poate restrange considerabil spatiul necesar desfasurarii lucrarilor specifice.
Piloti forati pentru consolidarea pantelor si a lucrarilor de terasament: Sunt folositi adesea pentru consolidarea terenurilor inclinate, avand rolul de a preveni aparitia alunecarilor de teren si a deplasarii straturilor de sol. Piloti forati utili pentru protejarea cladirilor, a infrastructurii si a cailor de comunicatie.
Piloti forati in infrastructura: Se utilizeaza frecvent piloti forati in constructia de sosele, cai ferate, diguri, tuneluri si poduri.
Asa cum spuneam, exista diferite tipuri de piloti forati, acestia clasificandu-se in functie de mai multi factori, fiecare prezentand avantaje si particularitati specifice.
Piloti forati dupa transmiterea incarcarii axiale: Exista doua astfel de tipuri de piloti forati si anume “piloti purtatori pe varf” si piloti flotanti. In cazul primei categorii de piloti forati, acestia au rolul de a patrunde cu varful pana la nivelul unui strat impenetrabil (roci, marne, pietrisuri indesate, etc) putand sa sustina astfel sarcini ridicate. In cazul pilotilor flotanti rezistenta este data de frecarea laterala a pilotului cu straturile geologice.
Piloti forati dupa modul de realizare: Acestia se clasifica in doua categorii, piloti prefabricati ( realizati din lemn, metal, beton armat) si piloti turnati. Cei prefabricati sunt piloti forati ce urmeaza a fi transportati la locul de efectuare a lucrarii si introdusi in sol prin diverse procedee mecanice (percutie, vibrare, insurubare) iar cei turnati sunt realizati la fata locului prin turnarea materialului component in gaura de foraj realizata anterior.
Piloti forati dupa materialul de realizare: Desi cei mai cunoscuti par a fi pilotii clasici din beton sau beton armat / beton comprimat, acestia pot fi realizati si din alte materiale cum ar fi piloti forati din lemn sau piloti forati metalici
Piloti forati dupa efectul pe care il au asupra terenului: Acestia se clasifica in piloti forati de dislocuire –fiind inserati dupa forarea unei gauri si indepartarea unui volum de pamant egal cu cel al pilotului ce urmeaza a fi inserat sau prin insurubare si piloti forati de indesare - introdusi in sol prin metode mecanice (presare, batere, vibrare) ce determina o compactare a straturilor de pamant aflate in vecinatatea executarii lucrarii..
Foraje Epuisment - KORVIO SRL
0722.908.634
0749.582.395
office@foraje-epuisment.ro
www.foraje-epuisment.ro