Tocmai v-ati dat seama ca gospodaria dumneavoastra are nevoie de o noua sursa de apa - mai curata, mai ieftina si mai sanatoasa. Daca luati in considerare construirea unui put ar trebui sa va informati in prealabil care sunt firmele ce pot face acest tip de lucrari in zona dumneavoastra, care dintre ele ofera un bun raport calitate - pret - timp de executie si bineinteles daca acestea vor urma cele 8 etape foraje put esentiale.
Cand vine vorba despre foraje puturi, va veti gandi probabil ca este pur si simpu o activitate de sapare in adancime a unei gropi pana la nivelul panzelor freatice. Si nu gresiti cu nimic, intr-o maniera simplista aceasta este ilustrarea perfecta a actiunii de foraje puturi. Insa din punct de vedere tehnic lucrurile sunt mult mai complexe decat par, iar orice firma respectabila - formata din profesionisti, care se va ocupa de asigurarea unei noi surse de apa pentru locuinta dumneavoastra ar trebui sa urmeze cu strictete cateva etape foraje put fara de care rezultatul investitiei pe care va ganditi sa o faceti nu se va ridica nici pe departe la asteptarile dumneavoastra.
Pregatirea si amplasarea instalatiilor de foraje puturi: Aceasta se va realiza la fata locului si consta in pregatirea si fixarea utilajelor de foraje puturi pe terenul unde urmeaza a se executa lucrarea. In cadrul acestei etape foraje put se va fixa turla (trepiedul) impreuna cu sistemul de manevra, utilajul de rotire ( sau de percutie daca se folosesc instalatii mecanice pentru puturi mare adancime), sistemul de circulatie a fluidului de foraj, dispozitivele de transmisie, comanda si control.
Saparea habelor de lucru (cunoscute si sub denumirea de batale): Acestea reprezinta zone tampon sau zone de delimitare in care se depoziteaza noroaiele si lichidele de foraj. Acest lucru ajuta atat la usurarea muncii angajatilor cat si la protejarea proprietatii clientului pe terenul caruia se realizeaza lucrarea.
Pregatirea fluidului de foraj: Cunoscut si sub denumirea de noroi de foraj acesta este un compus format din apa, var si betonita ce are rol de lubrifiant in procesul de forare. Este una dintre cele mai importante etape foraje put deoarece fluidul este esential in racirea si protejarea utilajului de foraje puturi, curata talpa sondei si previne surparea peretilor gaurii realizate.
Saparea putului: Aceasta se face pentru inceput folosind un dispozitiv cu diametru redus pentru a identifica sursele de apa si panzele freatice. Ulterior se va largi pana la atingerea diametrului cerut de catre client.
Intubarea forajului: Fiind una din ultimele etape foraje put propriuzise, aceasta se realizeaza prin introducerea tuburilor de PVC sau beton, a filtrelor, a burlanelor, centrorilor si a inelului de retinere.
Introducerea pietrisului “margaritar”: Margaritarul este de fapt un pietris, un element de filtrare a apei ce ajuta la retinerea impuritatilor si a rocilor sedimentare permitand doar patrunderea apei curate in foraj.
Limpezirea putului: Se pompeaza apa pana in momentul in care aceasta isi pierde toate impuritatile si devine limpede.
Masuratori finale: Aceasta este cea din urma dintre etape foraje put prin care se verifica daca apa obtinuta se incadreaza din punct de vedere al compozitiei in parametrii normali si daca este astfel buna de baut.
Foraje Epuisment - KORVIO SRL
0722.908.634
0749.582.395
office@foraje-epuisment.ro
www.foraje-epuisment.ro